Kerti tavak, csobogók építése

2019. 01. 30., SzerdaRózsahegyi Máté

Kertünk fénypontja lehet egy szépen megépített kert, azonban ha nem jól választjuk meg a méretet, anyagokat és az arányokat, akár kertünk szégyenfoltjává is válhat. Mindenképpen a kerthez illő stílusban alakítsuk ki a kerti tavakat vagy csobogókat. Íme néhány tipp, mielőtt elkezdenénk a munkákat.

 

A kerti tó építtetése előtt mérlegelni kell, hogy milyen tótípust válasszunk. Figyelembe kell venni a kertben a tóépítésre rendelkezésre álló hely méretét, fekvését, a kert meglévő növényzetét - elsősorban a fák elhelyezkedését, a vízhálózatra való rácsatlakozási lehetőséget. A tó elhelyezésénél a legfontosabb elv, hogy olyan területre, amelyet reggeltől estig tűz a nap, ne építsünk tavat! A túl sok napsütés még a mélyebb tavak vizét is káros mértékig felmelegíti, így a víz megposhad, a vízinövények elpusztulnak, az algák túlszaporodnak. A tó elhelyezésére legideálisabb a félárnyékos fekvés, illetve a napos-félárnyékos fekvés kombinációja.

 small-fish-ponds-a-tranquil-backyard-pond-with-a-few-small-ornamental-fish-lily-pads-reeds-small-fish-ponds-with-waterfalls.jpg

 

építéskor alapvetően két anyagtípus közül választhatunk: beépíthetünk műanyag tómedret, vagy készíttethetünk fóliás medrű tavat. Az 1 köbméternél kisebb méretű tavak esetén számos műanyag tómeder közül választhatunk. A tómedrekben gyárilag kialakított növénypadkák leegyszerűsítik a növényzet telepítését és a szivattyúk beépítését. Az előre gyártott kerti tómedrek erős polietilén anyagból készülnek.

 pond.jpg


A fólia medrű tavak a műanyag medrűekkel szemben nagy szabadságot adnak a kialakítandó tó méretének, formájának, mélységének egyéni igények szerinti megválasztásában. Ilyen típusú tavak gyakorlatilag bármilyen alaprajzi formában, tetszőleges mélységgel elkészíthetők.

 pretty-little-pond.jpg

 

A tómedret a vízinövények egyszerűbb elhelyezése érdekében, mélységtől függően két- vagy háromszintű padkázással célszerű kialakítani. A kerti tavak parti zónáját a használhatóság illetve a fenntartás megkönnyítése érdekében nagyobb méretű kaviccsal, tájra jellemző anyagú terméskő lapokkal, vagy ezek együttes felhasználásával alakítsuk ki. kertelunk.hu/kertitavak

 

Amennyiben segítségre van szüksége saját kerti tavának vagy csobogójának megépítésében, vagy esetleg csak a megtervezésében, keressen minket, hogy kertje legyszebb része lehessen a kerti tava.

 

Ha tetszettek az írásaink e-mail címe megadásával feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Vissza az előző oldalra

 Gyönyörű kert,  egészséges  növények?

 

Ugye Ön is gyönyörű kertre vágyik? Buja bokrok, színes virágok, makulátlan pázsit, amit minden vendég megcsodál. A lehetőség az Ön kertjében is megvan erre! Jöjjön, vágjunk bele együtt: legyen Öné a környék legszebb kertje!

 

Kérje itt az ingyenes* kertdiagnosztikát!

 

 

 

Már 521
ügyfelünk kérte!